maandag 6 januari 2014

Geroosterde tomatensoep

Dit keer geen zoete verleiding, maar een hartige.
Ik ben al heel lang op zoek naar hét recept voor verse tomatensoep. Ik heb er al vele uitgeprobeerd, maar meestal vind ik de smaak te zuur.
Totdat ik op het blog van The Candid Appetite terecht kwam. Hier kan je niet alleen lekkere recepten vinden, maar er zijn ook nog eens prachtige foto's van gemaakt.

Hier vond ik ook een recept voor tomatensoep. De soep ziet er op de foto's echt geweldig uit en erg uitnodigend om uit te proberen.


Het is zeker geen moeilijke soep om te maken en de smaak is voor mij perfect. Een beetje zoetig, met een heel klein zuurtje. Dit is de verse tomatensoep waar ik al heel lang naar op zoek was en zeker nog vaker ga maken. 


Geroosterde Tomatensoep
6-8 porties

Voor de tomaten in de oven
1,5 kilo rijpe roma tomaten, in de lengte gehalveerd
3 el olijfolie
1 tl zout
1 tl zwarte peper

Voor het bereiden van de soep
1 grote ui, fijngesneden
6 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el olijolie
2 el boter
1 tl zout
1 tl peper
1/2 tl chilivlokken
1 tl paprikapoeder
1 klein blikje tomatenpuree
1 blik (400 g) tomaten in eigen sap
4 takjes verse tijm
1 l kippenbouillon (je kan ook groentebouillon gebruiken voor een geheel vegetarische versie)

Extra virgin Olijfolie voor op de soep
Zwarte peper voor op de soep

Bereiding

1. Verwarm de oven op 250 graden.  Leg de tomaten op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met zout en peper en sprenkel er wat olijfolie overheen. Plaats ze in de oven en rooster ze ongeveer 25 - 30 minuten of tot ze een zwart velletje beginnen te krijgen. Je kan de oven op het laatst ook nog even op de grill stand zetten.
Haal ze daarna uit de oven en laat ze iets afkoelen.

2. Verwarm een grote pan op medium vuur. Smelt de boter en een eetlepel olijfolie, voeg de uien an de fijngehakte knoflook toe. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en de chilipoeder. Bak en roer de uien voor ongeveer 10 minuten. Voeg daarna de tijm toe en roer nog voor een paar minuten de uien door. Voeg de tomatenpuree, de tomaten uit blik en de geroosterde tomaten toe. En tot slot doe je nog de bouillon erbij. Breng de soep aan de kook, zet een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de soep nog ongeveer 10 minuten zachtjes door pruttelen.

3. Pureer of blender de soep nu tot een egale soep. Zet hem nog even terug op het vuur en laat de soep nog even zachtjes koken voor ongeveer 10 minuten.
Serveer de soep met een scheutje olijfolie en versgemalen peper.



Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten