dinsdag 24 maart 2015

Lasagne Bolognese

Ik ben dol op pasta met rode saus, oftewel bolognesesaus. Bolognesesaus (ragù bolognese) is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna.
Bologna staat bekend om zijn zeer voedzame keuken en de saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen, behoorlijk gevuld.
In Italië wordt deze saus meestal gegeten bij tagliatelle. 
Dit is mijn versie, een mix van verschillende recepten die ik de afgelopen jaren heb geprobeerd.



Lasagne

500 g rundergehakt
150 g spekjes
1 grote ui
1 winterpeen
3 stengels bleekselderij
3 knoflooktenen
klein blikje tomatenpuree
2 blikken gepelde tomaten
1 pakje Passata 
Oregano
2 handen vol verse basilicum
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout

Lasagne bladen
2/3 Tomaten in dunne plakjes
Geraspte kaas
Parmezaanse kaas

Bereiding

1. Verhit een scheut olijfolie en een braadpan
2. Snipper de ui en bak samen met de spekjes  in de pan op laag vuur, ca. 5 minuten.
3. Hak intussen de knoflook fijn, rasp de wortel en snij de bleekselderij in piepkleine stukjes.
4. Doe de knoflook en wortel bij de ui en bak ze op iets hoger vuur mee.
5. Doe het gehakt erbij en bak al omscheppend het gehakt rul.
6. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.
7. Voeg de tomaten toe en duw ze kapot met een spatel en voeg daarna de passata toe.
8. Voeg de oregano toe aan de saus en breng op smaak met peper en zout.
9. Laat de saus minimaal een uur op laag vuur pruttelen en  voeg op het laatst nog de basilicum toe.

10. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
11. Bestrijk een ovenschaal met wat olijfolie en begin met een dun laagje saus.
12. Leg de lasagne bladen er boven op, dan een laagje saus, met de plakjes tomaat en wat geraspte kaas. 
13. Herhaal dit totdat de ovenschaal bijna vol is.
14. Je sluit af met de saus, met daarop nog wat plakjes tomaat, geraspte kaas en de Parmezaanse kaas. Strooi er nog wat basilicum overheen.
15. Zet de lasagne in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten.

Lekker met Rucola 

Tip : Je kan de oregano en de basilicum ook vervangen door verse tijm en rozemarijn. De kruiden dan toevoegen bij stap 8.







zondag 22 maart 2015

Mijn eigen kaartjes, het begin is er...

























Vroeger vond ik het al leuk om te doen, mooie plaatjes maken met de computer. Zo ontwierp ik, samen met een vriendin, menig cd-hoesje. Meestal werd dit nachtwerk, omdat we allebei nogal perfectionistisch zijn.

Een jaar geleden maakte ik kennis met Instagram en daar werd mijn liefde voor het maken en ontwerpen van mooie plaatjes en kaartjes weer helemaal aangewakkerd. En mijn eerste ontwerp was geboren.


Nu wil wel het geval dat er alleen al op Instagram ontzettend veel creatieve mensen zien die prachtige kaarten maken. Dus ik heb  heel lang getwijfeld of ik er wel iets mee wilde doen.
Want probeer maar eens creatief en origineel te zijn, tussen zoveel moois.



Uiteindelijk heb ik toch de sprong gewaagd en naar heel veel kaartjes ontworpen en uitgeprint te hebben heb ik er 5 uitgekozen om te laten drukken.
Ik heb gekozen voor kaartjes in het Nederlands en met kleur, omdat in mijn ogen de markt met Engelstalige quotes en zwart wit kaarten behoorlijk verzadigd is.

De kaartjes zijn momenteel te bestellen via Facebook, via mijn Instagram of via een mail naar thuisiswaarjehartligt@gmail.com










dinsdag 3 maart 2015

Make en bake, gemakkelijke koekjes


Ik ben niet zo van de kant en klare bakmixen. Waarom? Omdat je in feite alleen bloem, boter, suiker en eieren nodig hebt om de lekkerste baksels te maken.
Maar als zo'n mix dan in een mooi potje zit, dan ben ik verkocht en wil ik het hebben.
Zoals deze Make & bake mix van de Hema. Zeg nu zelf, dit ziet er toch al uit om op te eten.


Gelukkig was ik jarig en vonden de kinderen het wel een heel leuk cadeautje om te geven. Ook niet geheel onbaatzuchtig denk ik, maar ik was er blij mee.
Dus er moest gebakken worden. Iets wat ik altijd graag gedaan heb, maar de laatste tijd niet echt meer aan toe ben gekomen.

Deze mix maakte het me wel heel erg makkelijk. Met wat boter en een ei heb je binnen een half uur heerlijke koekjes.
Even twijfelde ik of de 100 gram boter die nodig was niet veel te weinig was, want in eerste instantie leek het deeg veel te droog en los om er koekjes van te bakken. Maar door goed te kneden (en de eidooier toe te voegen die apart staat vermeld) kon ik er prima koekjes van maken. Ik haalde er 18 stuks uit.

Chocolotachip koekjes
Confetti koekjes

De baktijd, 15 minuten op 200 graden, is precies goed. De koekjes hebben daarna nog wel een klein half uurtje nodig om af te koelen, maar zijn daarna perfect om op gegeten te worden. 
Ik zeg een aanrader voor iedereen die een keer voor makkelijk wil gaan. En het heeft mij gestimuleerd om weer meer te gaan bakken, dus wordt vervolgd.
Maar nu eerst, koffie met een koekje...










zondag 1 maart 2015

Verrassend AH

Kaartje: made by me


Ik volg al een tijdje het blog Francesca Kookt. Een super leuk blog met food inspiratie.
Je kan er smaakvolle recepten vinden, die homemade, makkelijk en gezond zijn.
Een aantal weken geleden deed ze een oproep voor haar 'insiders team'.
Dat houdt in dat je uitgenodigd kan worden bijvoorbeeld producten te testen.
En bij deze werd ik uitgenodigd om in samenwerking met haar en andere 'bloginsiders' enkele producten uit het nieuwe assortiment van de Albert Heijn te testen.

Op de dag van mijn  verjaardag kwam het pakket binnen. Het was een echt cadeautje om uit te pakken.



Ik (en mijn kleine testers) zijn er blij mee...


En vrijwel meteen werd het knijpfruit van Ella's Kitchen getest, door mijn eigen kleine testers. Dit is knijpfruit wat 100% biologisch is, waar geen zout, suiker en water aan toe wordt gevoegd.
Mijn tweetal vond het heerlijk en gingen meteen op zoek naar meer knijpverpakkingen. Helaas, die zal mama toch echt zelf moeten aanschaffen.


In een handige koeltas inclusief koelelement zaten deze schattige bakjes, de 10-uurtjes. Bakjes gevuld met groente en fruit, zoals druiven, ananas, mango en komkommer. 
En kwam dat even goed van pas, aangezien wij ook 5 dagen carnaval voor de boeg hadden en er dan in de regel niet heel gezond wordt gegeten. 
Het fruit smaakte heerlijk, lekker vers en fris. De groente, wortels, komkommer en de tomaatjes waren niet zo smaakvol. Wij vonden ze niet vers.
Als laatste bleven de blauwe bessen  over, deze maakte ik op de uiterste houdbaarheidsdatum open en ze zagen er nog goed uit.
Ik heb ze gebruikt voor mijn ontbijt met Griekse yoghurt, noten en honing, De bessen smaakte nog heerlijk en vers.
Toch zal ik ze niet snel zelf kopen, want ik koop liever een hele ananas, uiteindelijk net zo lekker, maar voor mij voordeliger. 


Er zaten ook twee zakken Quinoa van Naturecrops in het pakket. Ik had nog nooit Quinoa gegeten was er eerlijk gezegd een beetje sceptisch over. 
Maar dit was natuurlijk wel het uitgelezen moment om het een keer te proberen. 
Ik vond een recept in het kookboek  '15 minutes" van Jamie Oliver, één van mijn favorieten.


Het werd die avond dus 'Geblakerde kip met San Fran Quinoasalade' . Ik gebruikte de voorgekookte Quinoa (er zat ook een zak met Quinoa - zaden in het pakket), wat als voordeel had dat het makkelijk te bereiden was, en snel klaar.
Buiten het feit dat ik het gerecht echt niet in 15  minuten klaar had (eerder 3x 15 minuten) was het ontzettend lekker. Dit is zeker een gerecht wat vaker op ons menu terug zal keren. En de Quinoa paste daar ontzettend goed bij. 


Waar ik heel blij van werd, waren deze prachtige potjes kruidenmix van Jonnie Boer. Van de buitenkant prachtig en van de binnenkant vol met heerlijke geuren.
Ik heb de Picadillo mix uitgeprobeerd in de chili en het was erg lekker. Ik ben erg benieuwd naar de andere twee mixen.

Jammer, maar helaas...
Kaartje: Paperfuel

Ik ben een heuse chocolade verslaafde. Het wordt bewust niet altijd in huis gehaald, omdat het anders binnen no time op is. Ik was dus erg blij met deze reep chocolade in het pakket. 
Vroeger lustte ik alleen maar melk chocolade, maar de laatste jaren ben ik pure chocolade steeds meer gaan waarderen. Maar dan heb ik het niet over chocolade boven de 80 procent. Dat is toch wel een smaak waar ik erg aan moet wennen. Ik vond het dus echt te puur om zo op te eten.
Dus hij is nog niet op, wat uniek is voor mij. Ik denk dat er binnenkort chocoladekoekjes of chocoladecake op het menu staat. Zeker weten dat die daar goed tot zijn recht zal komen.


In het pakket zat ook boerenkool chips en Bionade.
Beide producten vond ik niet lekker, maar de rest van mijn testers ook niet.
Ik had het proeven van de chips al uitgesteld, maar was wel erg nieuwsgierig. Het is tenslotte een behoorlijke hype, vooral in Amerika.
En ergens hoopte ik dat ik het heel lekker zou vinden, zodat ik een alternatief zou hebben voor die zak chips die ik soms helemaal leeg eet.
Maar mijn conclusie is dat ik het echt niet lekker vind. Ik vind het mondgevoel niet fijn, de geur niet lekker en de smaak al helemaal niet. Dus helaas, geen gezond alternatief voor mij.
De Bionade vond ik matig en zal ik niet overwegen om zelf aan te schaffen.

En de winnaar is...


Zonder twijfel de Raspberry & lemon siroop van Belvoir Fruit Farms. De siroop ziet er niet alleen heel aantrekkelijk uit in een mooie glazen fles, maar smaakt heerlijk fris. 
Ik denk dat deze in de zomer nog vaak bij ons op tafel zal staan en ik ben ook heel benieuwd naar de andere smaken.

En is de fles leeg, dan staat die prachtig als vaas, dus wat wil een mens nog meer.